Επίθεση στην τρόικα και τις πολιτικές λιτότητας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του ως υποψήφιος για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής.

«Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Σε όλες αυτές τις χώρες, τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι κυβερνήσεις, που εφήρμοσαν αυτή την πολιτική και προσέφεραν τόσο πόνο στους πολίτες τους, την ψεύτικη εικόνα ότι η τρόικα πέτυχε. Την ψεύτικη εικόνα ότι το μνημόνιο της λιτότητας, τα μνημόνια της λιτότητας ήταν η λύση. Οι λαοί, όμως, δεν θα τους πιστέψουν, διότι έζησαν και ζουν μια τραγωδία. Έζησαν και ζουν την κοινωνική δυστυχία της λιτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν «μια σημαντική ευκαιρία»: «Στις ευρωεκλογές να καταψηφίσουν τις πολιτικές και τα κόμματα που έφεραν την τρόικα και εφαρμόζουν τα μνημόνια».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι «αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν».

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το ζήτημα είναι «αν θα διεκδικήσουμε να ζήσουμε χωρίς τις δικές τους συνταγές της αποτυχίας, αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών».