«Συμφωνία δεν υπάρχει αλλά η πρόοδος της Ελλάδας είναι επαρκής» θα είναι το μήνυμα που θα στείλει η τρόικα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι της τρόικας (οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη σημερινή συνεδρίαση) θα επισημάνουν στο Εurogroup ότι μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκε επαρκής πρόοδος στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι, δημιουργώντας προοπτικές για μια συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

Η διαπίστωση «επαρκούς προόδου» από το Εurogroup αποτελεί και το στόχο της κυβέρνησης, η οποία στην παρούσα φάση δεν θέλει να ανησυχήσει τις αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η απόφαση για την εκταμίευση των δύο δόσεων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η σιωπηρή αποδοχή από την πλευρά της τρόικας των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, δείχνει επίσης ότι και οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω σε σχέση με την αρχική τους θέση.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναμένεται -παράλληλα με τη διαπίστωση της προόδου- να παροτρύνουν τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους τις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα, ενόψει και των συζητήσεων μέσα στους επόμενους μήνες για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.