«Κοπανατζήδες» γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία τις ημέρες ακριβώς που είναι άκρως απαραίτητοι, τις ημέρες της εφημερίας, εντόπισαν οι επιθεωρητές Υγείας, όπως προκύπτει από την έκθεσή τους που συνέταξαν κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας ‘Αδωνη Γεωργιάδη και η οποία παραδόθηκε στον ίδιο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στην έκθεση περιγράφονται αναλυτικά πολλές κακοδαιμονίες και «παρατράγουδα» της Δημόσιας Υγείας, στο δύσκολο τομέα των επειγόντων περιστατικών, τα οποία ανήλθαν πέρσι στον αριθμό των 4.790/521 περιστατικών, όπως: Εξέταση ασθενών στα Επείγοντα από ειδικευόμενους γιατρούς, εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες, σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, με αποτέλεσμα να χάνονται και έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία,

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2013 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ κάποιες φορές ήταν και επεισοδιακοί, όπως στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστούν και τελικά ο έλεγχος έγινε με αστυνομική συνοδεία!

Κατά την έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός του προσωπικού που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη θέση του κατά τις εφημερίες, ενώ επισημαίνεται ότι το φαινόμενο προσλαμβάνει διαστάσεις μάστιγας στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Τουλάχιστον, είναι πολύ χαμηλότερο στην Αττική, όπου οι «κοπανατζήδες» δεν ξεπερνούσαν το 8% του προσωπικού που εφημέρευε.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης, που αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό ��ου περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Yπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του. Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.

Υπάρχει όμως και μία θετική καταγραφή στην έκθεση: Σε μία χώρα που παραβιάζεται συστηματικά ο αντικαπνιστικός νόμος , οι επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των γραφείων των γιατρών απαγορεύεται όντως στην πράξη το κάπνισμα!