​Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει τώρα η χρηματοδότηση των κομμάτων και το ασυμβίβαστο των κρατικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει ήδη παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου έγγραφο στο οποίο προτείνονται αλλαγές στο πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και ρυθμίσεις με στόχο τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με την κυβέρνηση να βλέπει θετικά την θέσπιση ορίων στις πάσης φύσεως δαπάνες των κομμάτων τόσο για τη λειτουργία τους, όσο και για τις προεκλογικές περιόδους.

Η τρόικα έχει βάλει στο μάτι και κάποια προνόμια των βουλευτών, όπως το αφορολόγητο στη βουλευτική αποζημίωση, τα επιδόματα γραφείου και δαπανών κίνησης, η μεγάλη ατέλεια στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και η κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις των τροϊκάνων είναι να ανατεθεί σε ειδικό σώμα δικαστών ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Συγκεκριμένα η τρόικα προτείνει:

- Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
- Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.
- Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.