Πρώτη δημοσίευση: 13:00

Στο σύνολό τους και όχι κατά το ήμισυ θα υπολογίζονται στη φορολογική δήλωση οι αποδείξεις από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και ��πιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
Αναφορικά με τον καθορισμό δαπανών για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014 το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί τα ακόλουθα:
• Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
• Αλκοολούχα ποτά και καπνός
• Ένδυση και υπόδηση
• Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
• Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
• Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και ε��ισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
• Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
• Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
• Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
• Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Τι θα γίνει όμως με υδραυλικούς, δικηγόρους και …γιατρούς

Αν και αρχικά υπήρχαν διαρροές από το υπουργείο πως οι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες (υδραυλικούς, δικηγόρους, γιατρού��) όπου εκεί εντοπίζεται παραδοσιακά μεγάλη φοροδιαφυγή, θα μετράνε στο διπλό, τελικά σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, οι συνεργάτες του κ Στουρνάρα "το έκαναν γαργάρα", και άφησαν τα πράγματα ως έχουν!

Η φοροδιαφυγή δηλαδή θα ζει και θα βασιλεύει, αφού αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιων φιγουράρουν πρώτες στις λίστες των παράνομων συναλλαγών!

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Παραμένει ωστόσο το πρόστιμο τσουχτερό και συγκεκριμένα στο 22% για την αξία των αποδείξεων που δεν καταφέρει κάποιος φορολογούμενος να μαζέψει.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Αν πρέπει κάποιος φορολογούμενος να συγκεντρώσει 4000 ευρώ σε αποδείξεις και καταφέρει να συλλέξει αποδε��ξεις αξίας 1000 ευρώ, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 222 ευρώ, δηλαδή και «κερατάς και δαρμένος»

Διαβάστε επίσης:Οδηγός: Μειώστε το φόρο σας με αποδείξεις και δαπάνες

ΒΙΝΤΕΟ STAR