​Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία στην ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος, όσο και για το 2014.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους (διαθεσιμότητας) για το 2014, επισημαίνοντας πως «θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις».

«Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όσον αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο» .

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα ζητήματα –αγκάθια.

Στο θέμα του ΟΟΣΑ, έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι με την τρόικα να πιέζει για το νέο πλαίσιο όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που θα ισχύσει από το 2015, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση από τους εκπροσώπους των δανειστών για το αν αποδέχονται ή όχι την μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 150 εκατ. στην βιομηχανία.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Επιμένουν οι δανειστές –Αντιδρούν Βενιζέλος και βουλευτές

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η τρόικα επιμένει στην κατάργηση με νόμο του δικαιώματος άσκησης βέτο του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ότι θα εγκρίνει ομαδικές απολύσεις με τον κ.Βρούτση να προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι τυπική η έγκριση του από τον αρμόδιο υπουργό. Οι δανειστές επικαλούνται και επενδυτικούς λόγους , για να έρθει λένε μια επιχείρηση στην Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει και πόσο εύκολα μπορεί να φύγει από την χώρα. Το πρόβλημα όμως είναι πολιτικό, διότι ακόμη και αν συμφωνήσει ο κΒρούτσης με την τρόικα να έρθουν με νόμο στην βουλή οι ομαδικές απολύσεις, το θέμα θα σκοντάψει από τους βουλευτές. Ήδη γαλάζιοι βουλευτές και Βενιζέλος έχουν ��σκήσει βέτο. Στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση-τρόικας επίσης βρέθηκαν εργοδοτικές εισφορές και η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και το πώς αυτή θα καλυφθεί.
BINTEO STAR