Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου

Πλήρη επανεξέταση των σχέσε��ν ΕΕ-Ρωσίας αποφασίζει η Σύνοδος των 28.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον Βαν Ρομπέι που μίλησαν στο Star, οι 28 θα εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο της ΕΕ, να εκδώσει κείμενο αιχμηρής δήλωσης με αποδέκτη τη Ρωσία.

Προσχέδιο του κειμένου που διοχετεύθηκε στον τύπο πριν από λίγα λεπτά περιλαμβάνει αφενός μια πολιτική καταδίκη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, αφετέρου θα περιγράφει την πρόθεση των εταίρων να επανεξετάσουν το σύνολο των σχέσεων με την Ρωσία, τόσο στο οικονομικό, όσο και το πολιτικό επίπεδο.

Μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία έχει προσκληθεί και παραβρίσκεται ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός πακέτου στήριξης της χώρας μέσω δανείων συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ.

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι το βασικό πολιτικό μήνυμα της Συνόδου είναι καταρχήν ότι οι 28 αποφάσισαν να συνέλθουν για να αναζητήσουν κοινή θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσκληση του Ουκρανού πρωθυπουργού στην Σύνοδο εκλαμβάνεται από τους κοινοτικούς διπλωμάτες ως αναγνώριση της νέας κατάστασης.