Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε πριν από λίγη ώρα ο Κάρολος Παπούλιας στον Γιοακίμ Γκάουκ στις δηλώσεις των δύο προέδρων στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις διεκδικήσεις της» και υπογράμμισε στον Γκάουκ ότι «απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών των δύο πλευρών».

«Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση και να εκφράσω άλλη άποψη από αυτή της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα σωστά λόγια να εκφράσω την ενοχή (ή το φταίξιμο, σύμφωνα με άλλη μετάφραση) της Γερμανίας απέναντι τους ανθρώπους που υπέφεραν από τη ναζιστική θηριωδία» αποκρίθηκε ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο Γκάουκ έκανε εκ νέου λόγο για ηθική διάσταση, πέραν της υλικής, της ενοχής της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει το δρόμο που «οφείλουμε να δείξουμε», αφού στη Γερμανία -όπως είπε- υπάρχει λάθος εξέλιξη, πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη.

«Οι φρικαλεότητες του ναζισμού πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας ειδική μνεία στην αντιστασιακή δράση του Κάρολου Παπούλια επ’ ευκαιρ��ας της αυριανής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στα Γιάννενα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Έχω μεγάλο σεβασμό και μεγάλη αναγνώριση για τους ανθρώπους που επωμίζονται τα βάρη και υπομένουν μεγάλες στερήσεις» υπογράμμισε ο Γιοακίμ Γκάουκ, ο οποίος εκτίμησε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ακόμη καλύτερα από αυτό που περιέγραψε η Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «υπάρχει φως στο τούνελ». «Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα» κατέληξε ο Γερμανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, κατά τη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει ειδική μνεία στον Τουρισμό και τα 2,5 εκ. Γερμανών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2013, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «περι��ένουμε αύξηση του αριθμού κατά 10% με 12% για το 2014».

Ο Γερμανός πρόεδρος, από την πλευρά του, απάντησε πως «αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών προς την Ελλάδα γιατί -χωρίς να τρομοκρατηθούν από όσα έγραψε ο γερμανικός Τύπος- ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές».

Μάλιστα, ο Γκάουκ σημείωσε ότι στην αποστολή που τον συνοδεύει είναι δύο άνθρωποι που δεν είναι πολιτικοί, ο ένας εκ των οποίων ασχολείται με την υπόθεση του Διστόμου.