​Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco μετά την ανακοίνωση της κίνησης του Σταύρου Θεοδωράκη “Το Ποτάμι” που όπως αποτυπώνεται κλείνει την ψαλίδα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία με την αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρεί όμως το προβάδισμα.
αρχείο λήψης.jpg
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα σε δείγμα 1.000 ατόμων. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο 20%, με τη διαφορά να φτάνει στο 0,9%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO η διαφορά ήταν στο 1,4%, γεγονός που δείχνει πως το Ποτάμι μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με τα ποσοστά της όμως να συρρικνώνονται και να φτάνουν στο 6,9%.

Στη συνέχεια ακολουθεί το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που συγκεντρώνει ποσοστό 5,7%, το ΚΚΕ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 4%, το ΠΑΣΟΚ “ με 3,8%, η ΔΗΜΑΡ με 2,8%, οι Οικολόγοι με 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

Από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών δηλώνει πως θα απέχει το 7,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13,6%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές με αναγωγή στα έγκυρα:

Ν.Δ. : 22,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,3%
ΠΑΣΟΚ: 4,2%
ΑΝ.ΕΛ: 4,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,7%
ΔΗΜΑΡ: 3,1%
ΚΚΕ: 5,8%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 1,7%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2%
ΠΟΤΑΜΙ: 6,4%
ΑΛΛΟ: 4,6%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 15,2%

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως "Το Ποτάμι" αντλεί τις ψήφους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 12,8% και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 12,1%. Μεγάλο ποσοστό ψήφων λαμβάνει και από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 8,1%, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,7%. Πολύ μικρές είναι οι διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 1,9% και από το ΚΚΕ μόλις στο 1,1%.

Να σημειωθεί ότι ούτε ένας ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής δεν φεύγει για να ακολουθήσει το Ποτάμι.

Έπειτα, πρώτος σε θετικές γνώμες είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 29%, ενώ η αρνητική γνώμη φτάνει στο 63%. Αντίστοιχα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 28%, ενώ οι αρνητικές βρίσκονται σε ποσοστό 60%.

Ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε ποσοστό 84% και τον ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ποσοστό 81%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις λιγότερες θετικές γνώμες σε ποσοστό 8% .

Σε βαθμό αξιοπιστίας ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άντρες που διεκδικούν την πρωθυπουργία, πρώτος με ποσοστό 38% έρχεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα όμως ο πρωθυπουργός είναι μπροστά με 33%, ενώ ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 25%.

Μπροστά είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 31% και στην ερώτηση ποιός μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με ποσοστό 23%, ενώ και εδώ πρώτη επιλογή με 38% είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Στην ερώτηση πως θα διαμορφώνονταν τα πράγματα στη χώρα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 19% θεωρεί πως θα ήταν καλύτερα, ενώ η πλειοψηφία σε ποσοστό 34% θεωρεί πως θα ήταν όλα τα ίδια. Ένα σημαντικό ποσοστό 29% θεωρεί πως τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν χειρότερα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.