Στις 20.00 ορίσθηκε τελικά το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εργασίας, που θα συναντηθεί με τη τρόικα αύριο το πρωί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου είναι οι Τράπεζες. Οι τρείς της τρόικα εμφανίσθηκαν σήμερα ενωμένοι αν και μέχρι τώρα μόνον το ΔΝΤ φαινόταν να επιμένει σε πολύ υψηλότερα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η διαφορά δεν κλείνει έλεγε χαρακτηριστικά και ο συμβιβασμός που επιτυγχάνεται είναι να παγώσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Από την ελληνική πλευρά αναλαμβάνεται δέσμευση να μην πειραχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο που θα γίνου τα τεστ από της ΕΚΤ το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ που υπολογίζεται στα 14 δις ευρώ.

Το δεύτερο αγκάθι είναι τα εργασιακά και ιδιαίτερα η τρόικα επιμένει να μην υπογράφει ο υπουργός Εργασίας τις ομαδικές απολύσεις και η απεμπλοκή του μάλιστα να γίνει νομοθετικά.

Τρίτο αγκάθι, όπου όμως υπάρχουν σημεία σύγκλισης, είναι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με το οικονομικό επιτελείο να λέει πώς οι τροϊκανοί φαίνεται να μας ακούνε ιδιαίτερα στις προτάσεις για φάρμακα, γάλα, βιβλία.

Επόμενο αγκάθι είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση για την μείωση των φορολογικών προστίμων και για το φόρο υπεραξίας ακινήτων. Ανώτατος παράγοντας έλεγε πώς αν δεν υπάρξει σύγκλιση μέχρι την Κυριακή, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μονομερής νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Οι τροϊκανοί θα αποχωρήσουν τη Κυριακή για το Eurogroup της Δευτέρας και δεν προβλέπεται να επιστρέψουν. Αν χρειασθεί, την επόμενη ε��δομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

BINTEO STAR