Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη σχετική απόφαση η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία.

«Η ΠΓ θεωρεί πως η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου», ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου, διαχωρίζοντας τα δύο ζητήματα (τις νομικές συνέπειες εγκληματικής δράσης των μελών της ΧΑ από την απαγόρευσης της λειτουργίας της).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και στελέχη όπως ο Μ. Γλέζος και η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν συμφωνούν με την άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Α. Μητρόπουλος (που έχει διαφωνήσει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ΧΑ) έστειλε υπόμνημα στο οποίο εκφράζει τις όποιες διαφωνίες του και στο οποίο φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καθιερωθεί μία καταστατική διαδικασία στην οποία δεν πρέπει να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστές είναι επίσης και οι ενστάσεις που δημοσιοποίησε στη Βουλή ο Ν. Βούτσης, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης και την επίθεση του ΠΑΣΟΚ .

Καχυποψία υπάρχει και σε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη Βουλή, στην περίπτωση που βρεθούν κι άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, ενώ δεν λείπουν κι αυτοί που προτείνουν να καθιερωθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους προφυλακισμένους βουλευτές.

Την οριστική απόφαση πάντως για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει στη συνεδρίασή της η ΚΟ του κόμματος την επόμενη εβδομάδα