​Λήγει σήμερα, Παρασκευή, η προθεσμία για χιλιάδες δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση κατά των πλειστηριασμών.

Την ώρα που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 70 δισ. και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος, το ένα στα τέσσερα στεγαστικά είναι «κόκκινο», πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιάς, πάντως, τόνισε ότι η σημερινή προθεσμία είναι καταληκτική μόνο για εκείνους είχαν στα χέρια τους εντολές πληρωμών και πως για όσους από εδώ και πέρα λάβουν μια τέτοια εντολή, ο χρόνος θα αρχίζει να μετρά από τότε και θα έχουν μπροστά τους 2 μήνες για να προστατεύσουν και εκείνοι την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειολήπτες που έχουν ήδη κατασχετήρια στα χέρια τους είναι περίπου 25.000 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα το πρωί στα γκισέ των τραπεζών είχαν προσέλθει περίπου 16.000 εξ αυτών, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που μιλούσαν για 8.000 έως 10.000.

Το ΥΠΑΝ εκφράζει ικανοποίηση για το νούμερο αυτό, εκτιμώντας ότι ο νόμος λειτούργησε, καθώς οι εν λόγω δανειολήπτες είχαν σταματήσει να πληρώνουν.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβεας συμβουλεύει τους δανειολήπτες να μην αποχωρούν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή τους, ακόμη κι αν οι τράπεζες ζητούν επιπλέον στοιχεία, να φροντίζουν μάλιστα να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 φαίνεται πως έστειλε χιλιάδες πολίτες στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Διαβάστε επίσης: ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Δείτε βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το σπίτι σας

BINTEO STAR ΕΚΠΟΜΠΗ LIVE U