Σε βέβαιο λουκέτο οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών ολόκληρους κλάδους της ελληνικής αγοράς μέσω μιας απίστευτης πρόβλεψης του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Αυτής που επιβάλει παρακράτηση 20% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που πωλούν, διαχειρίζονται ή εκμισθώνουν δικαιώματα, τα λεγόμενα royalties. Πρόκειται για μια ακόμη γκάφα που περιλαμβάνεται στον νέο ΚΦΕ καθώς μόνο ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά..... Στον νόμο 4172 του 2013, τον νέο ΚΦΕ, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ως η μέγιστη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος περιελήφθη και διά��αξη για τη φορολόγηση των… πνευματικών δικαιωμάτων Πιο συγκεκριμένα στον νέο ΚΦΕ ορίζεται ότι πληρωμές μερισμάτων, τόκων, royalties και άλλων υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Σε άλλο σημείο του νέου ΚΦΕ ορίζεται ότι για τα royalties ο συντελεστής παρακράτησης είναι 20%. Ο φόρος αυτός που παρακρατείται συμψηφίζεται με το φόρο επί των κερδών της που υπολογίζεται με συντελεστή 26%.

Επίσης, σε άλλο άρθρο του ίδιου νόμου ορίζεται η έννοια των δικαιωμάτων (royalties). Πιο συγκεκριμένα, ως «δικαιώματα» ορίζεται το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί λογοτεχνικού, καλλιτεχνικού ή επιστημονικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, μαγνητοταινιών για ραδιοφωνικές εκπομπές και αναπαραγωγής βιντεοκασετών, λογισμικού για εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων, προνομίων κα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Μια επιχείρηση διανομής κινηματογραφικών ταινιών αγοράζει δικαιώματα ταινιών από το εξωτερικό και τα πουλά στην Ελλάδα. Ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι έχει θεσπιστεί συντελεστής παρακράτησης επί του τζίρου της ύψους 20%, η συνολική παρακράτηση θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ. Για να μπορέσει να συμψηφίσει η εταιρεία αυτή το ποσό που της παρακρατήθηκε με το φόρο των κερδών της τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσει κέρδη ύψους 1.538.462 ευρώ (το 26% αυτών των κερδών είναι 400.000 ευρώ). Για να πραγματοποιήσει όμως η συγκεκριμένη επιχείρηση κέρδη ύψους 1.538.462 θα πρέπει ο συντελεστής κερδοφορίας της να διαμορφώνεται στο 77% επί του τζίρου της. Πρόκειται για συντελεστή κερδοφορίας που δεν είχαν ούτε οι… λαθρέμποροι ουίσκι στο Σικάγο της ποταπαγόρευσης…

Στην καλύτερη περίπτωση (και πολύ σπάνια) η παραπάνω επιχείρηση πραγματοποιεί κέρδη ύψους έως και 8% του ετήσιου τζίρου της. Δηλαδή τα ετήσια κέρδη της ανέρχονται σε 160.000 ευρώ. Ωστόσο, της έχουν παρακρατηθεί 400.000 ευρώ, δηλαδή 240.000 ευρώ περισσότερα από τα κέρδη της, τα οποία όμως λείπουν από το ταμείο της επειδή πήγαν στο ταμείο της εφορίας. Θα πρέπει να αναζητηθεί έτσι κεφάλαιο κίνησης ύψους 240.000 ευρώ. Στην επιχείρηση δημιουργείται έτσι τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι είναι κερδοφόρα και μάλιστα με υψηλή κερδοφορία. Το λουκέτο είναι δεδομένο.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από διάφορες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται και εμπορεύονται δικαιώματα ελπίζοντας ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα που πρόκειται να έρθει εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή θα διορθωθεί.

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Θα διορθωθεί η διάταξη

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πρόκειται να διορθωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το …πότε!!!