​Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι σε βάθος 25 - 30 ετών τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα φθάσουν έως και τα 150 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι έρευνες έγιναν από τη νορβηγική εταιρεία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν. Εκτιμάται πάντως ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Εντός του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10 - 15 περιοχών για έρευνες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μείωση 15% που επιτεύχθηκε με τη Gazprom, που προμηθεύει τη χώρα με φυσικό αέριο, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 2013 και που, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δίνει σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση περιοχών ερευνών στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα είναι σε πολύ καλό δρόμο, διευκρινίζοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ Eurokinissi