Ομαδικές απολύσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση του Υπουργείου Εργασίας με την τρόικα η οποία θα ξεκινήσει αύριο.

Ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των δανειστών, ωστόσο η απόσταση σε αρκετά θέματα είναι αγεφύρωτη.

Η συνάντηση υπουργού Εργασίας και της τρόικας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί.

Πρώτο μέτωπο: ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με την νομοθεσία, για να γίνουν ομαδικές απολύσεις το αίτημα υποβάλλεται στον υπουργό, ο οποίος έχει το δικαίωμα να τις εγκρίνει ή όχι. Η τρόικα θέλει να καταργηθεί με νόμο το δικαίωμα άσκησης «βέτο» του υπουργού Εργασίας, βασίζοντας το επιχείρημα στο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ισχύει τέτοιος περιορισμός.

Το υπουργείο Εργασίας θα προβάλλει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους κατά την οποία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα εγκρίνει ομαδικές απολύσεις μόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης και υπό πολύ αυστηρούς όρους. Πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές βλέπουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία και πάλι βάζει εμπόδια ζητώντας με νόμο την κατάργηση της άσκησης βέτο.

Δεύτερο μέτωπο: Εργοδοτικές ε��σφορές

Δεύτερο αγκάθι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016 ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που ως γνωστόν βρίσκονται στο κόκκινο. Το υπουργείο Εργασίας εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία 300 εκ. ευρώ ανά έτος. Εκτιμά, όμως, ότι η μείωση θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας και έτσι θα καλυφθεί η τρύπα. Ωστόσο, οι δανειστές δεν πείθονται με το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς.

«Οι ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα μας είναι πράγματι υψηλές. Η μείωσή τους όμως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στο ΙΚΑ το οποίο υπολογίζουμε στα 400 με 500 εκ. ευρώ και για το οποίο θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα» αναφέρει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, στο STAR.

Χάσμα και στο θέμα των φόρων υπέρ τρίτων

Τέλος, μεγάλη είναι η απόσταση κυβέρνησης-τρόικας για το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων.

Οι δανειστές ζητούν πλήρη κατάργηση αλλά και να συμπεριληφθούν σε αυτούς ακόμη και κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ταμεία.Η ελληνική πλευρά θέλει την μείωση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων και την ένταξη των περισσότερων στον κρατικό προϋπολογισμό.