​Έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς αυτές αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άσκη��ε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στο Ζάππειο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;», ανέφερε ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά όπως τόνισε ήθελε άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Αντίθετα, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτών, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις επιλογές της διακυβέρνησής του, αν και όπως είπε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει.

Και αυτό, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης - από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις... παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας και παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ».

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.