Φωτογραφική έκθεση του Ευθυμίου Τσικνή, με θέμα «Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ήπειρο το 1988», στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο στο Σουφαρί Σεράι εγκαινίασε σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου για να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Ο Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε με σχόλιο δημοσιογράφου πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είχε άλλη ποιότητα πριν από 26 χρόνια» και θυμήθηκε που κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας το 1988, ως υπουργός των Εξωτερικών τότε, είχε προσκαλέσει στις 15 και 16 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς τους Ευρωπαίους ομολόγους του στην Ήπειρο, για το άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

«Προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ευρώπης, ήρθαν τότε στα χωριά μας και γνώρισαν αυτή την άλλη Ελλάδα, που λέω εγώ», ανέφερε ο Πρόεδρος και επισήμανε ότι τότε, είχε γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα προσέγγισης Ανατολής- Δύσης. Χαμογελώντας, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει και το βήμα που χρειάζεται στην εποχή μας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης αποδόθηκαν τιμές στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, διότι ως υπουργός Παιδείας είχε παραχωρήσει το κτίριο του Σουφαρί Σεράι για την φιλοξενία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η έκθεση του Ευθύμιου Τσικνή, έγινε με πρωτοβουλία του Ιστορικού Μουσείου-Αρχείου Ηπείρου, με τη συνεργασία του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζαγορίου, της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης του κληροδοτήματος «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος» και του Λυκείου Ελληνίδων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στα Ιωάννινα.