«Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή εκεχειρία στην Ουκρανία θα είναι ένα πρώτο βήμα για την εκτόνωση της κατάστασης και την αποκλιμάκωση της βίας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος -ο οποίος επισκέπτεται τα Σκόπια- για την Ουκρανία, αν και την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις η εκεχειρία... είχε ήδη σπάσει!

«Η καταδίκη της βίας είναι απόλυτη και πρέπει όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ουκρανίας να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση προκειμένου να φτάσουμε σε μια κυβέρνηση συναινετική που θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ενότητας, της αποκατάστασης της τάξης, της διαφύλαξης της εδαφικής της ακεραιότητας και που θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό προς τον μεγάλο του στόχο, που είναι να αναδειχθεί ως ένα μεγάλο έθνος κι ένας μεγάλος παράγοντας της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία «στρέφει τις σκέψεις της στα θύματα» και τόνισε είναι σε συνεχή επαφή με την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον και πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

«Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και θα τα λάβει υπόψη του και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τις επόμενες ώρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα.