Λάβρος εναντίον των πολιτικών της τρόικας, τονίζοντας ότι άφησαν μια χώρα στον χασάπη και οδήγησαν ολόκληρο λαό στο σφαγείο, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην έναρξη της διημερίδας που οργανώνει η ευρωομάδα της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία της προέδρου της ευρωομάδας Γκάμπι Τζίμερ και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή με θέμα «Οικονομική κρίση και επιπτώσεις των οικονομικών της τρόικας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απερχόμενη κυβέρνηση που δίνει απέλπιδες μάχες για να κρατηθεί στην εξουσία, εμφανίστηκε σίγουρος ότι ετοιμάζει τρίτο πακέτο μέτρων που προσπαθούν επικοινωνιακά να το πλασάρουν αλλιώς.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να επιβάλει νέο Μνημόνιο. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις όποιες επιλογές και αυτός να αποφασίσει» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε τους εταίρους ότι «τέτοιου είδους προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε ούτε θα τα νομιμοποιήσουμε».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαιτέρως σε δημοσίευματα που φέρουν τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να έχει δηλώσει ότι στα εναλλακτικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει και η διαγραφή μέρους του χρέους. Αυτό, τόνισε, είναι μια αποκάλυψη γιατί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο το απέκλειαν κατηγορηματικά τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε.

Επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και για τα εσωτερικά της Ελλάδας καθώς -όπως είπε- αποδεικνύει ότι η διαγραφή μέρους του χρέους υπάρχει στη σκέψη της γερμανικής κυβέρνησης και απλώς κάποιος πρέπει να το βάλει στο τραπέζι της συζήτησης.

Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως καθοριστικές για τους λαούς της Ευρώπης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη αυτής της αναμέτρησης καθώς όπως τόνισε αποτελεί τη μόνη εναλλακτική επιλογή.

Για Ουκρανία: Μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ο ουκρανικός λαός

Για «σοβαρή δραματική εξέλιξη που α��ορά όλη την Ευρώπη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας εξάλλου, τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η τυφλή βία δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Είναι αδιανόητο να επικροτείται εμμέσως από μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο ουκρανικός λαός χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η ΕΕ δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά επιβάλλοντας κυρώσεις αλλά να συμβάλει στη δημοκρατική διευθέτηση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.