Συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων μετά το τέλος της συνάντησης:

«Η διαδικασία της μεταρρυθμίσεως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξελίσσεται πολύ καλά. Ήδη τα Πολυϊατρεία έχουν σχεδόν όλα παραδοθεί πλην –μετρημένων- 3-4 εξαιρέσεων, τα οποία θα παραδοθούν και αυτά. Οι γιατροί βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Ήδη από σήμερα έχουν δοθεί και όλες οι διαπιστωτικές πράξεις και μετρά η προθεσμία των επτά ημερών για να δηλώσουν οι γιατροί αν θέλουν να έρθουν μαζί μας στο δημόσιο σύστημα ή όχι. Άρα όλα εξελίσσονται βάσει χρονοδιαγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, καλέσαμε σήμερα την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε και την Κ.Ο. της ΝΔ, για να τους ενημερώσουμε για τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων που ετοιμάζουμε προς εκτέλεση του Νόμου»

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι μόλις έχει έτοιμες τις αποφάσεις, περίπου στις αρχές της άλλης εβδομάδος, θα τις παρουσιάσει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έτσι ώστε να είναι ενήμερα όλα τα κόμματα για το τι πρόκειται να πράξει και δεσμεύθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί ακριβώς. «Σε 30 ημέρες τα Πολυϊατρεία θα ανοίξουν» τόνισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν άλλα Πολυϊατρεία που δεν έχουν ανοίξει, απάντησε: « Πράγματι. Είναι ένα που έχει πάρει τα κλειδιά, νομίζω το ΠΑΜΕ, στο Δίστομο και καναδυό άλλα».

Για τια καταγγελίες που έκανε κατά γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ονόματα γιατί ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων αποκλείει τη δημοσιοποίησή τους.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν είναι σε διαθεσιμότητα αλλά λειτουργούν, για όσους περιμένουν βεβαιώσεις, για μεταμοσχεύσεις κλπ, με αφορμή περιστατικό που συνέβη στο Ηράκλειο. «Δεν κάνεις δηλαδή την αίτηση για τέτοια διαδικασία στο πολυϊατρείο, την κάνεις στην πε��ιφερειακή διεύθυνση η οποία λειτουργεί. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στην προκειμένη περίπτωση περιμένει η οικογένεια το σχετικό χαρτί από το νοσοκομείο του Λονδίνου, που θα λέει ότι μπορεί να γίνει αυτή διαδικασία. Μόλις έρθει αυτό το χαρτί, έχει υπάρχει προσωπική επικοινωνία με τους αρμόδιο��ς της περιφερειακής διεύθυνσης Ηρακλείου, ώστε να γίνει η διαδικασία γρήγορα για να μην καθυστερήσει η μεταμόσχευση. Άρα, πρώτον δεν έχει καμία σχέση με την απεργία και δεύτερον, η διαδικασία θα προχωρήσει όταν έρθει το χαρτί από το νοσοκομείο του Λονδίνου» τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κρεμαστινός ανέφερε για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας :

«Εκείνο το οποίο συζ��τήθηκε είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή του νόμου, ούτως ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών, αυτό είναι το βασικό. Ότι δηλαδή, με την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα. Αυτό θα γίνει με την ταχύτερη εφαρμογή του νόμου. Το δεύτερο που συζητήθηκε, μεταξύ των άλλων, γιατί θα επακολουθήσει γραπτή ανακοίνωση, είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και κατά γράμμα ο νόμος, ότι ουδείς γιατρός θα απολυθεί. Με απλά λόγια, όσοι γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, θα κάνουν συμβάσεις προσωπικές με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι και οι γιατροί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, γιατί χωρίς ευχαριστημένους γιατρούς δεν υπάρχει κανένα σύστημα υγείας, αλλά και οι πολίτες περισσότερο ευχαριστημένοι όταν εξυπηρετούνται καλύτερα. Και όλα αυτά βεβαίως θα τα παρακολουθήσουμε, ούτως ώστε να μην μείνουν στα λόγια αλλά να υλοποιηθούν στην πράξη». ​