Το θέμα της Ελλάδας όχι μόνο βρίσκεται στις προτεραιότητες του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και διχάζει, όπως αναλυτικά γράψαμε χθες στο star.gr, την Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, τονίζει πως ο κύριος Σόιμπλε και οι συνεργάτες του εξετάζουν διάφορα σενάρια για το ελληνικό ζήτημα ακόμη και το ενδεχόμενο.... νέου κουρέματος.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει όντως ένα κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ ενώ το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Γερμανικής Αριστεράς, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας, το οπο��ο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε πως το περιοδικό Spiegel είχε αναφερθεί πρώτη φορά στην ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε» στις αρχές Φεβρουαρίου Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος.

Η Handelsblatt σχολιάζει σήμερα ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Βάγκενκνεχτ: «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπ. Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως «θέλει να λέει ψέματα στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι μετά τις ευρωεκλογές». Μπορεί ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την κ.Βάγκενκνεχτ «να εξετάζει και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος», ωστόσο όπως επισημαίνει η ίδια «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν κεφαλαιακό φόρο για τους έλληνες ολιγάρχες».

DIW: Απαιτείται συνδυασμός λύσεων

Υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων που θα περιλαμβάνει ένα νέο κούρεμα αλλά και μείωση των επιτοκίων τάσσεται, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γερμανικού ��νστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Μιλώντας στην Saarbrücker Zeitung, ο Μαρσέλ Φράτσερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της».