Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμη 3.000 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Η διεύθυνση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την περικοπή περίπου 100 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση των ΟΤΑ, επικαλείται τη μείωση της μισθοδοσίας λόγω των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Έτσι στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος κινη��ικότητας:

- 1.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

- 1.500 δημοτικοί υπάλληλοι που θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα έως και 8 μήνες και αναμένεται να τοποθετηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, από το πρώτο κύμα κινητικότητας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2013 συνολικά 4.989 δημοτικοί υπάλληλοι εκ των οποίων 1.993 σχολικοί φύλακες και 2996 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων. Στους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα προστεθούν ακόμη 3000 δημοτικοί υπάλληλοι εκ των οποίων μόνο 1500 θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους.

Η κοινοποίηση των στοιχείων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και συνδικαλιστές, καθώς η πρόβλεψη για μετακίνηση 1500 δημοτικών υπαλλήλων σε άλλους φορείς του Δημοσίου, δεν αποτελεί εγγύηση για την μεταφορά του προσωπικού. Αυτό υποστήριξαν στο «Έθνος» στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.