Το υπάρχον μοντέλο αστυνόμευσης έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του για αυτό και υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, προκειμένου οι αστυνομικοί να επανέλθουν στα πραγματικά τους καθήκοντα. Αυτό τόνισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη με αφορμή την παρέμβαση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σχολεία.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, ο κ.Δένδιας γνωστοποίησε πως στην ΕΛΑΣ σε επιτελικές θέσεις, όχι γραφειοκρατικές, υπηρετούν 3.899 αστυνομικοί, δηλαδή 1 στους 11 και σχολίασε: «ακόμα και το γερμανικό επιτελείο στις δόξες του τέτοια επιτελεία δεν είχε».

Ο υπουργός είπε πως στην Ελλάδα έχουμε τον καλύτερο μέσο όρο αναλογίας αστυνομικών-πολιτών, 1 αστυνομικός σε 190 πολίτες, όταν ο ευρωπαϊκός είναι 1 προς 450, τονίζοντας ωστόσο πως «τους έχουμε περιορίσει σε άχρηστες εργασίες που επιβραδύνουν την προσφορά τους στην κοινωνία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ από την πλευρά της, με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Α.Τ. Κερατσινίου με το οποίο ζητούσε από την διευθύντρια σχολείου τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν σε κατάληψη, τόνισε πως «στις δημοκρατίες, όταν είναι υψηλού επιπέδου το σύστημα, η Αστυνομία δεν υπάρχει στα σχολεία, είναι απέξω»

«Συμβάλλετε ο αστυνομικός όταν έρχεται σε επαφή με τον νέο, να παύει να είναι αστυνομικός και να γίνεται μπάτσος», είπε η κ. Κανέλλη κάνοντας λόγο για «ιδεολογική κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση ρουφιάνικης προσέγγισης» και υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά στο πηλήκιο του αστυνομικού».

Απαντώντας στην βουλευτή του ΚΚΕ, ο κ.Δένδιας υπογράμμισε πως η Αστυνομία «έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα παιδιά και τους χώρους γύρω από τα σχολεία, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες».

Ειδικά δε για την περίπτωση του Κερατσινίου ο υπουργός αφού υπενθύμισε πως «υπάρχει ρητή εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά» στην συνέχεια διερωτήθηκε «Τι θα κάνει η Αστυνομία; Θα αγνοήσει τη δουλειά της;».

«Αν ο διευθυντής του σχολείου είχε πρόβλημα, να κάνει μήνυση στους μαθητές του», απάντησε η Λ. Κανέλλη επισημαίνοντας ότι είναι άλλο πράγμα ένας εκπαιδευτικός να αντιμετωπίζει ποινικά προβλήματα σε σχολείο και να το αντιμετωπίζει, και άλλο να στέλνει η Αστυνομία έγγραφο. Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τέλος ότι στη ΓΑΔΑ όπου οδηγήθηκαν οι μαθητές το ερωτηματολόγιο ήταν τι ψηφίζουν, τι πολιτικές απόψεις έχουν οι γονείς του κ.ά.