Την Παρασκευή θα δοθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης για την οικοσκευή όσων οι κατοικίες έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η προκαταβολή για την οικοσκευή θα δίνεται αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών και τα τετραγωνικά της οικείας, την ώρα που η εκκαθάριση θα γίνει ανάλογα με τις ζημιές.

Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι το 20% θα προέρχεται από άτοκο δάνειο.

Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε για 54 εργατικές κατοικίες που έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και οι υπόλοιπες χρειάζονται ανά κατασκευή.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ έχει λάβει απόφαση για τις κατοικίες που έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, τυχόν οφειλές να παγώσουν και να διαγραφούν. Για τις υπόλοιπες κατοικίες αποφασίστηκε να δοθεί περίοδος χάριτος, προκειμένου για διάστημα δύο ετών να μην καταβάλλονται οι υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ.Αναγνωστάκη για τα στεγαστικά προγράμματα στήριξης εργαζομένων, ο κ.Κεγκέρογλου έκανε ειδική αναφορά στην πορεία υλοποίησης των δράσεων για στήριξη των σεισμοπλήκτων στο Ληξούρι και ενημέρωσε ότι για τους πληγέντες έχει δοθεί ήδη το εφάπαξ βοήθημα, είναι περίπου 1.000 εκείνοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του.

Να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά η αγροτική εργασία

Παράλληλα, ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ι.Τζαμτζή για το ποσοστό αναπηρίας που τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης σε αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ο κ.Κεγκέρογλου υποστήριξε πως η αγροτική εργασία θα πρέπει να ενταχθεί στο κα��εστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ο υφυπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ποσοστό αναπηρίας αγροτών για την αναπηρική σύνταξη από τον ΟΓΑ, δεδομένου ότι υπάρχει απόκλιση με τα ποσοστά που ισχύουν την ίδια στιγμή για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

Τέλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ.Γιοβανόπουλου και σε κριτική του βουλευτή για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση είναι καλή καθώς αφορά τα δάνεια στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και προβλέπει ότι δεν θα ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα για μια διετία.