«Εγώ ήμουν αυτός που έβαλε τάξη στις ΜΚΟ» απαντά ενοχλημένος ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το σάλο για την απάτη-μαμ��ύθ των 9 εκ. ευρώ κατά την περίοδο 2000-2004 από ΜΚΟ με αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι με δική του πρωτοβουλία δόθηκε «τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, σημειώνει ότι η διαδρομή του συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια και τονίζει ότι «εκτίθενται όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν το όνομά του, έστω και δια της πλαγίας».

Μια λεπτομέρεια που αξίζει, πάντως, να επισημανθεί είναι ότι οι «αμαρτωλές» επιχορηγήσεις στο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβαν χώρα από το 2000 έως το 2004 (ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών), περίοδο για την οποίο ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής της «Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» Άλεξ Ρόντος κάνει λόγο για ελλιπές πλαίσιο, καρφώνοντας τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρ��ου προχώρησε σε αλλαγή του πλαισίου όπως αναφέρει αλλά το 2011 ως πρωθυπουργός και όχι εκείνη την περίοδο...

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κ. Παπανδρέου:

«Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αφορμή ρεπορτάζ των ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται σε υπόθεση ΜΚΟ που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την περιόδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:

Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.

Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.

Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.

Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι, η Οικονομική Αστυνομία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.

Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.

Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή - ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα.

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2014»

ΒΙΝΤΕΟ STAR