Κατά 1,3 δισεκατομμύρια περισσότεροι είναι φέτος οι φόροι που θα πληρώσουν τα 8,5 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων, με τις φορολογικές δηλώσεις να κρύβουν «παγίδες» που πρέπει να προσέξεις.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, από τις 20 Μαρτίου έως και τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι αλλαγές στην φορολογία φέρνουν τα πάνω – κάτω. Μεταξύ άλλων, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και το αφορολόγητο για τα παιδιά, προστίθενται νέες κατηγορίες φορολόγησης εισοδημάτων και μένουν τα τεκμήρια που διπλασιάζουν τον φόρο.

Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη.

Οι αλλαγές

- Δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

- Δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή.

- Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50%. Δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26% και το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελ��στής 33%. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια.

- Όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω από φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ και όχι α��ορολόγητο 2.000 ευρώ.

- Προστίθεται κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

- Προστίθεται κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

- Καταργούνται οι κωδικοί 415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προη��ούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

- Στον πίνακα 5 του τεκμηρίου της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων. Με την αναγραφή των συγκεκριμένων χώρων πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» του τεκμηρίου διαβίωσης καθώς προκύπτει υψηλότερο τεκμήριο για τις κατοικίες.

- Στους νέους κωδικούς 667-678 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης. Σημειώνεται ότι και στα ποσά των τόκων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.

- Στον νέο κωδικό 433- 434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.

- Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα ενοίκια που πληρώνουν.

- Καταργείται ο κωδικός 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

- Δεν υπάρχει πια ο κωδικός 063- 064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός κωδικοί 069 -070 όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Οι κωδικοί καταργούνται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.

- Καταργείται ο κωδικός 073- 074 με τα ασφάλιστρα ζωής αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.

- Καταργείται ο κωδικός 084 - 085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια, καθώς οι αποδείξεις τους «μετράνε» όπως οι υπόλοιπες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.