​«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει». Αυτό εκτίμησε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αναφερόμενη στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης και επιβολής νέου μνημονίου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά την άνοιξη θα τελειώσει η περίοδος του μνημονίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές», τόνισε η κ. Δαμανάκη, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας αν δεν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat.

«Οι συζητήσεις γίνονται. Δεν μπορούν να γίνουν όμως επίσημες ανακοινώσεις πριν το τέλος Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητούμενο τώρα είναι πώς θα διατηρήσουμε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και πλήρους εξόδου από την κρίση. Οι αριθμοί αρχίζουν να φαίνονται πιο ευνοϊκοί. Είναι πολύ νωρίς για να επαναπαυθούμε. Θεωρώ πως το κύριο μέλημά μας εφεξής θα πρέπει να είναι η στήριξη της απασχόλησης ως μοχλού ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής – να αποφύγουμε δηλαδή να πέσουμε στην παγίδα του jobless recovery, της ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας. Το οφείλουμε, τόνισε, στους 26 εκ. ανέργους της ΕΕ, στους 1,3 εκ. ανέργους της Ελλάδας, που η πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι» πρόσθεσε.