«Με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός», λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα και ζητά νέο «κούρεμα» και «new deal» για την χώρα μας, ενώ υποστηρίζει πως θα γίνουν εκλογές το αργότερο μέχρι το 2015.

Μιλώντας στην «Süddeutsche Zeitung», ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο», ενώ προσθέτει πως «επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, θα πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη ζώνη του ευρώ, διερωτάται: «εάν το “οπωσδήποτε” σημαίνει να πεινούν τα παιδιά και η ανεργία να φτάνει το 80% τότε μπορούμε να λέμε ακόμα ότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη;»

Κατά τον κ. Τσίπρα, η λύση θα περιέλθει με τρεις πυλώνες: τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας, ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο η οποία αφορούσε το κρατικό χρέος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 60% του εν λόγω χρέους διεγράφη και ένα ευρωπαϊκό new deal για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, εκτιμώντας ότι αυτές θα γίνουν το αργότερο το 2015, οπότε και εκπνέει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ��ο κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει κάποιον υποψήφιο.

«Η κυρία Μέρκελ είναι μια πραγματίστρια πολιτικός και δεν πρόκειται να ρισκάρει να συνδεθεί το όνομά της στην Ιστορία με τη διάλυση της Ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητά της έναντι μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε o κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως στην πολιτική, δεν είναι η ��υμπάθεια και η αλληλεγγύη οι καθοριστικοί παράγοντες, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων.