Έγγραφο-φωτιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο για τη δήμευση των καταθέσεων στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών δημοσιεύει το Reuters.

Όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό έγγραφο, «η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι δυσκολεύονται στο να δανείσουν την οικονομία μετά από τους αυστηρούς κα��όνες που υιοθετήθηκαν λόγω της κρίσης και. σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κομισιόν, αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και έργων υποδομής, εξετάζει «την κινητοποίηση προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν έχει στα σκαριά μελέτη που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτος σχετικά με την καθιέρωση «λογαριασμού ταμιευτηρίου» της ΕΕ, ο οποίος θα είναι ανοικτός σε άτομα των οποίων τα κεφάλαια θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να επενδυθούν σε μικρές επιχειρήσεις.

Τέλος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι η «καταλληλότητα» των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.