​Από την σημερινή συνάντηση Στουρνάρα-αγροτών θα κριθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης οι αγρότες θα δουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να του εξηγήσουν τα προβλήματα τους και να του ζητήσουν μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, καθώς τα πρόσφατα διορθωτικά μέτρα της κυβέρνησης δεν τους ικανοποίησαν.

Την συνάντηση με τον υπουργό είχαν ζητήσει οι αγρότες από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν με την πολιτική ηγεσία.

Αναβρασμός στον κόμβο της Νίκαιας

Εν τω μεταξύ, στην Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν προαναγγείλει στις 3 το μεσημέρι, την πραγματοποίηση νέου πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Υπενθυμίζουμε πως οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Επίσης επιθυμούν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ ζητούν και διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.