Πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 811 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Χρήστος Σταικούρας.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 σε πλεόνασμα ύψους 811 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 955 εκατ. ευρώ.

«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, υψηλό, βιώσιμο. Τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών» δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε -σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat- με πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οδεύει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος επανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι θα ήταν καταστροφική η αποδοχή των εκτιμήσεων της τρόικας τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ελληνική κυβέρνηση.