Ριζικές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, τόσο στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από φέτος λοιπόν οι δηλώσεις των περισσότερων συνταξιούχων και μισθωτών θα είναι προσυμπληρωμένες από το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στα στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά των μισθών και των συντάξεων, αλλά και τους αναλογούντες και παρακρατηθέντες φόρους εισοδήματος.

Επίσης οι νέες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένα και τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ, τα σκάφη και τις πισίνες.

Ταυτόχρονα, θα τεθούν σε εφαρμογή νέες ρυθμίσεις, που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, κα��αργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, όπως επίσης και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.

Ξεχάστε τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος μέχρι και 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

Παρ’ όλ’ αυτά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα ισχύσει η έκπτωση φόρου, ίση με 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει αυτοτελή φόρο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος, ο οποίος άσκ��σε ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο 26% από το πρώτο ευρώ έως και τις 50.000 ευρώ, και στο 33% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Παράλληλη θα επιβληθεί φόρος 10% για εισοδήματα από μισθώματα μέχρι 12.000 ευρώ και φόρος 33% για τα εισοδήματα που θα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Αλλαγές θα έχουμε όμως και στην φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα θα επιβληθεί συντελεστής φόρου:

1. 22% σε ��τήσιες αποδοχές μέχρι 25.000 ευρώ,
2. 32% σε ετήσιες αποδοχές από 25.000 ευρώ μέχρι 42.000 ευρώ και
3. 42% στο τμήμα των ετήσιων αποδοχών από τις 42.000 ευρώ και άνω.

Ο φόρος που προκύπτει από τις ανωτέρω κλίμακες θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.500 ευρώ, για εισοδήματα από εκεί και πάνω και μέχρι 41.500 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που προστίθενται, ενώ πάνω από τις 41.500 ευρώ δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Τέλος αυτοτελή φόρος θα επιβληθεί και στα γεωργικά εισοδήματα.

Οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν φέτος τις δηλώσεις τους από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η υποβολή όλων των δηλώσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω Taxisnet και οι φόροι θα υπολογίζονται αυτόματα με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά να εκδίδονται και να αναρτώνται άμεσα στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Οι φόροι προβλέπεται να καταβληθούν σε τρεις δόσεις με καταληκτικές ημερομηνίες την 31η Ιουλίου, την 30η Σεπτεμβ��ίου και την 30η Νοεμβρίου.