Στα «ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης» που προσφέρονται μέσω της θάλασσας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην έναρξη της διάσκεψης σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ακόμα τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής, οι οποίοι είναι: η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ, για την οποία ανέφερε ότι μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, και τέλος η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» ανέφερε επίσης ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη μίλησε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να αναδειχθεί η μεσογειακή διάσταση της Ε.Ε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών, αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη, όπως ανέφερε.