Πηγές που μετρούν τα οφέλη από την εφαρμογή του σχεδίου για το χρέος που προτείνουν οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως -αν τελικά αυτά εφαρμοστούν- οδηγούν σε άμεση εξοικονόμηση δαπανών για τόκους της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και σε συμπίεση των χρεολυσίων κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η μείωση των χρεολυσίων, όμως, εκτιμάται πως θα έχει εφαρμογή μετά το 2023 όταν θα αρχίσουν να ξεπληρώνονται τα 144,7 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας από τον EFSF, ενώ θα έχει μικρή επίπτωση στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να ξεπληρώνονται από το 2020.
Ακόμα και έτσι όμως, το όφελος είναι σημαντικό, δεδομένου ότι έως το 2023 οι λήξεις ομολόγων είναι διαχειρίσιμες. Κι α��τό γιατί η Ελλάδα έχει να πληρώσει μόνο τις λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τις δόσεις προς το ΔΝΤ αλλά και ομόλογα τα οποία δεν μετείχαν στο PSI.
H προοπτική μιας τέτοιας ρύθμισης, πέρα από την ετήσια διευκόλυνση εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους για την Ελλάδα, θεωρείται πως το θέτει σε βιώσιμη βάση, όπως επιδιώκουν τόσο η ευρωζώνη όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.