Δεύτερη επίθεση μέσα σε μία εβδομάδα, κάνει η γερμανική εφημερίδα Bild στην Ελλάδα με αφορμή τα σενάρια περί νέου πακέτου στήριξης 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ετοιμάζονται να δώσουν στην χώρα μας οι δανειστές ,ανάμεσα τους και οι Γερμανοί …

Το δημοσίευμα ασκεί σφοδρή κριτική στην Γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα πως οι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς.

«Ο μέσος όρος της περιουσίας (των Ελλήνων) είναι διπλάσιος από ότι στη Γερμανία. Οι απειλούμενοι από τη χρεοκοπία Έλληνες χρειάζονται και πάλι δισεκατομμύρια που πρέπει να πληρώσουμε εμείς», αναφέρεται στο άρθρο, επικαλούμενο τις πληροφορίες για ένα νέο πακέτο ύψους μέχρι 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. θα δώσει η Γερμανία.

«Είναι απίστευτο, γιατί οι Έλληνες είναι δυο φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς. Τα κάθε νοικοκυριό διαθέτει περιουσία πάνω από 101.900 ευρώ, όπως κατέγραψε το 2013 η ΕΚΤ. Ο μέσος όρος ενός γερμανικού νοικοκυριού είναι 52.000 ευρώ, πώς είναι δυνατόν», αναρωτιέται οι αρθρογράφος.

Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει επίσης πως οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και έχουν περισσότερα ακίνητα από τον λαό της Μέρκελ.

«Ένας μεσαίος μισθωτός πλήρωνε μέχρι και πριν από 3 χρόνια 18,8% φόρους και κοινωνική εισφορά, ένας Γερμανός 39,2%. Το επιτόκιο αποταμίευσης ανέρχονταν στο 10%, στη Γερμανία στο 26,4%. Το 72% των Ελλήνων έχει ιδιόκτητο διαμέρισμα ή ολόκληρο σπίτι, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 44%» αναφέρεται χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι οι Έλληνες είναι πιο ευκατάστατοι από τους Γερμανούς είναι και η μεγάλη σύνταξη, όπου ένας έλληνας συνταξιούχος παίρνει το 110% του ετήσιου μέσου εισοδήματός του, δηλαδή περισσότερο από τον μέσον όρο του μισθού ενός εργαζόμεν��υ, ενώ στη Γερμανία ένας συνταξιούχος παίρνει το 58% του μέσου όρου του μισθού του.

Ο τελευταίος λόγος αφορά στα «κόλπα» που μετέρχονται οι Έλληνες για να φοροδιαφεύγουν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. «Πολλοί Έλληνες κατάφεραν μέχρι πρότινος να μην πληρώνουν το ΦΠΑ ύψους 23% στις αγορές τους και στα εστιατόρια. Η φοροδιαφυγή για τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανήλθε στα 29 δισ. ευρώ το χρόνο, το 1/10 της οικονομικής απόδοσης. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρά της φοροδιαφυγή, παρόλα αυτά οι έλεγχοι σταματούν στις 10 το βράδυ» τονίζει η Bild.

Η εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις του νέου αρχηγού του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, να μην επισπευτεί η χορήγηση βοήθειας στους Έλληνες, κι αντ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για εφ άπαξ φόρο των πλουσίων.