Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ευρωβουλή υπέρ μιας ταχείας έγκρισης ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρεία βάση, τον γνωστό και ως «φόρο Τόμπιν», έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο κ.Βενιζέλος, «αν αντιδρούμε στην ΕΕ της λιτότητας και της ανεργίας, πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτούμε την ελπίδα. Κι επειδή οι ίδιοι πόροι δεν επαρκούν, πρέπει να προωθηθούν νέες ιδέες και νέα εργαλεία».

Το μέτρο αυτό προτείνεται σε συνέχεια του ψηφίσματος που είχε εγκρίνει τη συναφή έκθεση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, τη�� οποία χαρακτήρισε «ένα εργαλείο άντλησης της υπεραξίας από τη χρηματοοικονομική σφαίρα και μεταφοράς της σε ένα μηχανισμό αναδιανομής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το ζήτημα έχει προσκρούσει σε θεσμικές δυσκολίες, μετά από την προσφυγή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «για την ακύρωση της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας των 11 κρατών-μελών» και ανέφερε ότι «η Προεδρία θέλει να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα» , καθώς «η σχετική έκθεση της κ.Ποδηματά είχε εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου επισήμανε από την πλευρά του ότι όσοι αντιδρούν στη θέσπιση του μέτρου «στη�� πραγματικότητα είναι αυτοί που αντιδρούν στην ύπαρξη οιουδήποτε φόρου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε επίσης ότι στη σύνοδο του G20, στο Λονδίνο το 2008, είχε υιοθετηθεί ένας κατάλογος αποφάσεων για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν.