Η συσπείρωση και η κάθοδος σε ενιαίο ψηφοδέλτιο των δυνάμεων που εκφράζονται από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και την υποψηφιότητα του Μ. Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν ήταν κοινή θέση του Ευ. Βενιζέλου, του Χ. Σβόμποντα και του κ. Σουλτς. Οι τρείς πολιτικοί, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Στρασβούργο, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Σουλτς προς τιμή του Ιταλού Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και πριν την απογευματινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Επίσης, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ενιαία συνδιάσκεψη που έχει προτείνει ο κ. Βενιζέλος χωρίς κανέναν αποκλεισμό, ώστε να συγκροτηθεί ένα δυναμικό ψηφο��έλτιο μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη παραμένει πάντα ανοιχτή προς τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το ΕΣΚ πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν επίσης ότι στηρίζουν στην Ελλάδα τη μόνη υπάρχουσα στρατηγική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, η οποία θα καταστήσει ξανά τη χώρα μας ανταγωνιστική και ουσιαστικά ισότιμη εντός της Ευρώπης. Το «καρφί» αυτό πάει προς τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος «καλοβλέπει» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος του.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει σημειωθεί αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το «χρίσμα» των ευρωσοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, η οποία ξεκίνησε με αφορμή τη συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Χ. Σβόμποντα.