Στην εντατικοποίηση των μέτρων ελέγχου που ήδη λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά, θα συμβάλλουν δύο εγκύκλιοι που υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή με στόχο την ενίσχυση μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Η πρώτη εγκύκλιος αφορά στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα, τα οποία θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές, για να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο εγκυκλίους υπογραμμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

Παράλληλα, επισημαίνεται για μία ακόμα φορά η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων, ενώ παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.