Ευθύνες στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου σε διάλεξη στο London School of Economics με τίτλο «Ένα ευρωπαϊκό όνειρο αναβάλλεται: πώς να αποκατασταθεί η υπόσχεση και η δυναμική της Ευρώπης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, στον απόηχο των δημοσιευμάτων της Wall Street Journal και της El Pais για τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι η Μέρκελ επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας διότι «δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν για την επίβλεψη της Ελλάδας» και πίστευε πως «θα θεωρούταν πιο ανεξάρτητη η γνώμη του ΔΝΤ».

«Όταν ήμουν πρωθυπουργός και οι αγορές έλεγαν ότι θα πτωχεύσουμε, δεν είχα πού να πάω. Δεν υπήρχε έτοιμος μηχανισμός για να προσφύγω σε αυτόν» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σχετικά με το «κούρεμα» ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει κούρεμα από την αρχή, αλλά ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα δεν το ήθελε». Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει το 2011 επιστολή από τον Τρισέ με την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ τον προειδοποιούσε να μην συνεχίσει τη συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαφορετικά ίσως να σταματούσε η βοήθεια για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόβλημα «αλλά δεν ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση για δημοψήφισμα: «Για να είμαι δίκαιος η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε την απόφασή μου, αλλά δεν το δήλωσε δημοσίως. Ο Σαρκοζί μου είπε ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, εγώ όμως του απάντησα ότι πρώτα χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των λαών μας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια «διαφορετική Ευρώπη» με τραπεζική ένωση, ελάφρυνση του εθνικού χρέους, πράσινη ανάπτυξη και αλλαγή των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η Ευρώπη μπορεί να εξανθρωπίσει και να δημοκρατικοποιήσει την παγκοσμιοποίηση» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης υπονομεύεται από την υπερβολικά μεγάλη δύναμη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, το 2050 καμία χώρα της Ένωσης δεν θα βρίσκεται στους G20.