​Στην ανικανότητα της Χρυσής Αυγής να συγκεντρώσει τους οπαδούς της στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου ως «την πιο βίαιη πολιτική δύναμη της Ευρώπης».

Η Guardian στέκεται στον μικρό αριθμό προσέλευσης υποστηρικτών της στην εκδήλωση «μνήμης» που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή το περασμένο Σαββατοκύριακο για τα θύματα των Ιμίων.

«Πέρυσι, το κόμμα ισχυριζόταν ότι περισσότερα από 50.000 άτομα παρέστησαν στη συγκέντρωση. Φέτος, λιγότεροι από 3.000 έκαναν την εμφάνισή τους, παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση υποτίθεται πως ήταν μία εκδήλωση πένθους και συμπαράστασης για τα δύο μέλη του κόμματος που δολοφονήθηκαν το Δεκέμβριο, αλλά και για τους βουλευτές που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής», αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες πως ο αρχηγός της οργάνωσης βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού.

«Ένας αμετανόητος θαυμαστής της στρατιωτικής χούντας του 1974, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ίδρυσε τη Χρυσή Αυγή στις αρχές της δεκαετίας του '80, κατηγορείται για την σύσταση παραστρατιωτικής οργάνωσης που συστηματικά επιτίθεται σε μετανάστες, αριστεριστές και ο��οφυλόφιλους» γράφει χαρακτηριστικά η Guardian, επισημαίνοντας ωστόσο τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παραμένουν υψηλά.

«Παρά την εμφανή ανικανότητα της οργάνωσης να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της, εξακολουθεί να φιγουράρει ψηλά στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η Χ.Α. παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, ικανή να διεκδικήσει ακόμη και το 10% των ψηφοφόρων ως αποτέλεσμα του κύματος οργής και αποστροφής που έχουν πυροδοτήσει τα ακραία μέτρα λιτότητας του πολιτικού κατεστημένου», τονίζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην απόφαση του ακροδεξιού κόμματος να συστήσει τον φορέα «Εθνική Αυγή», ώστε να διεκδικήσει την κά��οδό της στις εκλογές του Μαΐου, αν η δικαιοσύνη θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή.

«Μετά από μήνες διατήρησης χαμηλού προφίλ, το νεοφασιστικό κόμμα της Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή, επέστρεψε στους δρόμους, φωνάζοντας ότι θα κατέβει στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές υπό νέο όνομα, με στόχο να παρακάμψει πιθανή απαγόρευσή της», τονίζει.