Ένα «μεγάλο κόλπο» των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζών που κόστισε ακριβά στην Ελλάδα της κρίσης αποκαλύπτουν τα εμπιστευτικά πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο μνημονιακό δάνειο στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία έφερε στο φως χθες η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην εν λόγω συνεδρίαση διαμήνυσαν στο Συμβούλιο τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών των χωρών τους να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, με το που εγκρίθηκε η βοήθεια και άρχισε η εκταμίευση δανείων από την τρόικα στην Ελλάδα, οι τράπεζες άρχισαν να ξεπουλάνε τα «χαρτιά»!

Ετσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέφυγαν ζημιές αρκετών δισ. δολαρίων, τις οποίες θα είχαν υποστεί αν το κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος είχε επιβληθεί άμεσα ή αν είχαν διακρατήσει -όπως είχαν υποσχεθεί- τα ελληνικά ομόλογα.

Πουλώντας τα ομόλογά τους, συνέβαλαν στην εκτίναξη των σπρεντ και στην εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα, οδηγώντας μεταξύ άλλων στην απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες…

Σήμερα, πλέον, το χρέος έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη μια απόφαση για κούρεμα, αφού αυτός που θα πληρώσει - σε μια τέτοια περίπτωση - θα είναι ο ευρωπαίος φορολογούμενος. Εξ ού και η Γερμανία δεν θέλει ούτε να συζητά για το ενδεχόμενο κουρέματος και μιλά μόνο για επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού.