Ως «άμεσο συνεργό» στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και «υποκρυπτόμενο διαχειριστή» στον οίκο ευγηρίας «Αύρα- Άγιος Χαράλαμπος ΑΕ» παρουσιάζει τον βουλευτή και τέως υπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο, διαβιβαστικό σημείωμα της Οικονομικής Αστυνομίας. σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το διαβιβαστικό σημείωμα εστάλη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα σύλληψης της συζύγου του Γ. Γιακουμάτου και του αδελφού του, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα της εταιρείας.

Στο σημείωμα ελέγχου που βρέθηκε αναφέρεται ότι ο βουλευτής, εκτός από τις υπηρεσίες που παρείχε ως ένας από τους εξειδικευμένους γιατρούς της ομάδας του οίκου ευγηρίας, με την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου, είχε πλήρη γνώση και συμμετείχε στη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης. Αυτό αποτυπώνεται στις καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών των ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στο γηροκομείο.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που δέχτηκε η Οικονομική Αστυνομία, στην οποία αναφερόταν ότι η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων εξέδιδε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με μικρότερο αναγραφόμενο ποσό από το καταβληθέν.

Στις ένορκες καταθέσεις των ιδιωτών συμβαλλόμενων με το γηροκομείο, οι περισσότεροι κατέθεσαν πως γνώριζαν ως ιδιοκτήτη της εταιρείας τον Γ. Γιακουμάτο, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις «αποφάσιζε κι έδινε εντολή σχετικά με τα αιτήματα των συμβαλλομένων, περί μείωσης των μηνιαίων καταβολών και για το ύψος των εκδοθέντων αποδείξεων».

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται η κατάθεση της μάρτυρος Α.Τ. η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφέρει στην κατάθεσή της ότι αν και από τις αρχές του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους πλήρωνε 1.887 ευρώ το μήνα και λάμβανε ισόποση απόδειξη, στη συνέχεια , κατόπιν συμφωνίας με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, το ποσό μειώθηκε στα 1.600 ευρώ αλλά και η απόδειξη μειώθηκε στα 1.130 ευρώ.

Η μάρτυρας κατήγγειλε επίσης ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από στέλεχος της επιχείρησης που την παρότρυνε να αποκρύψει την αλήθεια αναφορικά με την ανακριβή έκδοση αποδείξεων, σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει.

Σύμφωνα επίσης με τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, η επιχείρησε υπέβαλλε ανακριβή ή δεν εξέδωσε τουλάχιστον 90 παραστατικά στοιχ��ία, συνολικής αξίας 42.073,03 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για διοικητικές παραβάσεις, όπως για ελλιπή τήρηση του μητρώου μετόχων, για μη καταχώρηση στο βιβλίο απογραφών του εγκεκριμένου ισολογισμού και πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων κ.α.