Τη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, τίμησε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στην επέτειο των 18 χρόνων από την τραγική βραδιά που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τη νύχτα της μεγάλης κρίσης στα Ίμια, ο Γιάννης ήταν 15 μηνών. Η μοίρα του ήταν να μην ξαναδεί ποτέ πια τον πατέρα του, τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Κυβερνήτη του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, με τον αριθμό 21, που κατέπεσε στη θάλασσα των Ιμίων.

Το μεσημέρι, ο 19χρονος πλέον Γιάννης, μαζί με συγγενείς του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλωψού που επίσης χάθηκαν σαν σήμερα πριν 18 χρόνια στα Ίμια, συναντήθηκαν για πρώτη φορά με πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κάνουμε το αυτονόητο, τιμούμε τη μνήμη των 3 παλικαριών, που έπεσαν για την πατρίδα... για την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας... είναι χρέος τιμής για την πολιτεία και χρέος ψυχής για όλους μας...» ανέφερε ο πρωθυπουργός στους συγγενείς των θυμάτων.

«Κανένας άλλος ποτέ δεν είχε ασχοληθεί ούτε για ένα ευχαριστώ, ούτε για ένα συγγνώμη με μας...» απάντησε από την πλευρά του ο Γιάννης Καραθανάσης, ενώ ο Νίκος Βλαχάκος τόνισε: «Η θυσία στα Ίμια είναι η αντίσταση σε κάθε επίβουλο για την Ελλάδα μας. Αυτό πρέπει να σηματοδοτεί την πορεία μας σε αυτή τη χώρα…».

Χθες το πρωί, στη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι Μαραθώνα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους 3 πεσόντες στα Ίμια, όπως και για όλους τους πεσόντες της Ναυτικής Αεροπορίας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Αύριο, μέλη της Χρυσής Αυγής θα κάνουν συγκέντρωση στο μνημείο των Ιμίων, στην πλατεία Ρηγίλλης, ενώ μέλη του αριστερού χώρου θα κάνουν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια. Η αστυνομία θα επιτρέψει τις συγκεντρώσεις, όχι όμως και τις πορείες, για λόγους δημόσιας ασφάλειας.