​«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδ��ες, και τις εγχώριες και τις εισαγόμενες. Αποφύγαμε την έξοδο από το ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ , λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των τριών πυλώνων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και παρέπεμψε σε όλα όσα συμβαίνουν στην Αργεντινή, λέγοντας με νόημα πως κάποιοι την «εμφάνιζαν ως πρότυπο». «Αρχίσαμε να σταθεροποιούμε την χώρα. Αποτρέψαμε κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ την χρεοκοπία της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως «η χώρα υπέφερε και ακόμ�� υποφέρει». «Βγαίνουμε από την κρίση» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε πως «με την βοήθεια του θεού και με την στήριξη του λαού θα πάμε πολύ καλύτερα».

«Όχι» σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καταδικάζει τον κόσμο σε αιώνια κατάθλιψη και απέκλεισε κάθε συνεργασία μαζί του: «Όσο υπάρχει αυτή η ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας μαζί του».

«Θα στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες από το πλεόνασμα»

Στη συνέχεια, ο κ.Σαμαράς τόνισε πως οι ένστολοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα στηριχτούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε πως «ύψιστη προτεραιότητα εδώ και χρόνια» είναι η μεί��ση των φόρων με την προϋπόθεση όπως είπε «να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα». Επίσης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «πολεμήσει» την ανεργία.

«Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού το επιστρέφουμε, όπως επιστρέφουμε και τα κλεμμένα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας σενάρια πρόωρων εκλογών. «Για εκλογές, εμείς πηγαίνουμε για το 2016. Τους αρέσει δεν τους αρέσει» τόνισε.

«Κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα της ανεργίας με πρόωρες εθνικές εκλογές»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα κονδύλια για την ανεργία, παραπέμποντας στις χθεσινές του δηλώσεις, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα της ανεργίας με πρόωρες εθνικές εκλογές».

«Την περασμένη Κυριακή εξήγησα με σαφήνεια γιατί αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος με αυτό το αστείο. Έχουμε εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τα προγράμματα για την ανεργία και τα κάνουμε πραγματικότητα. Ευτυχώς για τους ανέργους, δυστυχώς για τους λαϊκιστές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ψεύδη» και απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να μας βγάλει από την κρίση λέγοντας: «Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες χρειάζονται χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Ήδη φαίνονται κάποια: Σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα συνεχώς ανεβαίνει θέσεις, ανεβήκαμε στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ στην εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και κάναμε άλμα 111 θέσεων στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διαδικασία έναρξης νέων επιχειρήσεων».

«Σε ενάμιση χρόνο κάναμε αυτό που φαινόταν απίστευτο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα έχουμε σύντομα καλά νέα για το κόστος της ενέργειας»

«Τώρα ρίχνουμε το βάρος στη μείωση των τιμών ενέργειας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Η βιομηχανία σήμερα πληρώνει δυσβάστακτο κόστος ενέργειας και αυτό βήμα-βήμα βελτιώνεται» υποστήριξε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι τα θετικά νέα «ολοένα και θα πυκνώνουν».

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι έχουν γίνει και λάθη, σημειώνοντας ότι ήταν αναπόφευκτο όταν γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με εκατοντάδες στόχους σε μικρό διάστημα.

«Για παράδειγμα, έχουμε μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις, αν και όχι με δική μας ευθύνη. Έχουμε, ωστόσο, την ευθύνη να τις ξεμπλοκάρουμε» σημειώσε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφενός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει με τις αποκρατικοποιήσεις και αφετέρου ότι η χώρα πουλάει τα «ασημικά» της.

«Κάποιοι έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίσουν το ηθικό της χώρας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή εξηγώντας ότι δεν εξαλείφθηκε αλλά η «μάχη» συνεχίζεται και ήδη «πετύχαμε το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει γίνει ποτέ».