Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο (των γνωστών και ως «ελεγκτών της τρόικας») με τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα της έκθεσής τους στα οποία κατέγραψαν τις αδυναμίες στο πρόγραμμα και στον σχεδιασμό της τρόικας.
Οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη της ήταν αναγκαία για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία τις κρίσιμες ώρες, ωστόσο εξηγούν ότι έγιναν πολλά λάθη.
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι Κάρας και Νγκοκ συναντήθηκαν με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όπου υποστήριξαν ότι οι ίδιοι λογοδοτούν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου ενημέρωσαν τα μέλη των Επιτροπών των Οικονομικών Υποθέσεων.
«Ήρθαμε να ακούσουμε και να μάθουμε πως λειτουργούσε το Κοινοβούλιο και αν είχαν νομιμοποίηση οι αποφάσεις της τρόικας» υποστήριξε ο Ότμαρ Κάρας.
Ο Λιέμ Νγκοκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «υπάρχει η αίσθηση πως η κυβέρνηση λειτούργησε με το πιστόλι στον κρόταφο» και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη «υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι οι προτάσεις της τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε με κριτική διάθεση πως το Ευρωκοινοβούλιο έβλεπε τόσον καιρό με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία στην Ελλάδα και κάλεσε τους ελεγκτές της τρόικας να περπατήσουν τους δρόμους της Αθήνας για να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι.
Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, τότε οι ελεγκτές θα βρουν χειρότερη κατάσταση στην επίσκεψή τους του χρόνου.