«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με έκανε να πιστεύω πως όλα όσα βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία αποτελούν συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος, το οποίο ακόμη δεν βρήκαμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε: η ανισότητα».
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του με τίτλο «Η ανισότητα θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία» στην ιστοσελίδα του CNBC ο Γιώργος Παπανδρέου.
Untitled1111111.jpg
Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «τα τελευταία τρία χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το κέντρο του καπιταλισμού, έθεσε την άνιση κατανομή εισοδήματος ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» και μνημονεύει τον Μπάρακ Ομπάμα που αποκάλεσε την καταπολέμηση της ανισότητας στις κοινωνίες ως «την καθοριστική πρόκληση των εποχών μας».
Ο κ. Παπανδρέου στηλιτεύει το γεγονός πως οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόση περιουσία όσο περίπου ο μισός πληθυσμός της γης (τα 3,5 δισ. ευρώ των φτωχώτερων ανθρώπων) και κάνει και ειδική αναφορά στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «505 άνθρωποι (ή το 0,05% του συνολικού πληθυσμού) κατέχουν περιουσία όσο σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το 1/3 των Ελλήνων «απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».
«Η κατάσταση είναι ηθικά, οικονομικά και πολιτικά μη ανεκτή και καλεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στο πως μετρούμε την οικονομική πρόοδο και πως επιλέγουμε να ορίσουμε την ανάκαμψη» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός και καταλήγει: «Το κόστος της ανισότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν απειλεί μόνο τις εθνικές οικονομίες. Σε κίνδυνο τίθεται και η ίδια η κοινωνική συνοχή».