​Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα.

«Πρωταρχικός μας στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως ξεκινά άμεσα η ανάκαμψη.

«Μόνο με την ανάκαμψη μπορεί να νικηθεί η ανεργία» είπε ο κ.Σαμαρας, τονίζοντας πως μετά από πρόταση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, το οποίο θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Θα βρουν δουλειά πάνω από 440.000 άνεργοι»

Ο πρωθυπουργός εξήγγελλε τρεις πυλώνες μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανεργία, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής για την διετία 2014-2015, τονίζοντας πως όλα αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ .

Ο κ.Σαμαράς είπε πως πάνω από 440.000 άνεργοι θα βρουν δουλειά, με την συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά, τονίζοντας πως η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Τρεις πυλώνες για την καταπολέμηση της ανεργίας
Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα άμεσα να υλοποιηθούν είπε ο κ.Σαμαράς. (Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, επιχορήγηση των επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων 33-66 ετών , τοποθέτηση ανέργων από ευπαθείς ομάδες, επιχορήγηση επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων ειδικών κατηγοριών, προγράμματα κλάδων αιχμής κ.α).
«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το πρόγραμμα εγγύηση για την νεολαία, ο πυλώνας αυτός θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία όπου χρειάζ��ται σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά και που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «το πρόγραμμα αυτό αφορά 240.000 νέους που θα έχουν την δυνατότητα είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού και των εισφορών είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά, είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας με δυνατότητα πρόσληψης στην συνέχεια, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πιστοποίησης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμεν�� μέλος μέσα στην οικογένεια τους. Οι μισοί από αυτούς όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός θα απορροφηθούν με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι θα απορροφηθούν με τα νέα κονδύλια. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στο Δημόσιο Τομέα και πρωτίστως στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Για κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα θα υπάρχει αναλυτική υποχρέωση από το υπουργείο Εργασίας επεσήμανε ο κ.Σαμαράς, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθημερινή πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.
«Άμεσα οι πρώτες 100.000 θέσεις εργασίας»
«Έτσι δημιουργούνται πάνω από 440.000 ευκαιρίες, εκ των οποίων 100.000 άμεσα εντός των επόμενων μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% αφορά το δημόσιο» τόνισε ο κ.Σαμαράς.
Ο κ.Σαμαράς τόνισε τα προγράμματα αυτά δεν εξαντλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, απλά όπως είπε είναι ο "κορμός μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής" για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα προστεθούν και άλλα προγράμματα για επαγγέλματα υγείας, τις νέες τεχνολογίες, την επιμόρφωση και τους νέους αγρότες, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Προχωράμε σε μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις που λύνουν μακροχρόνια προβλήματα της συντ��ξιοδότησης με βασικό εργαλείο μας το ηλεκτρονικό σύστημα Άτλας που θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να βλέπει όποια στιγμή θέλει όλα τα ένσημα και τις ασφαλιστικές του εισφορές» είπε επίσης ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας πως μέσα από το ΑΤΛΑΣ θα καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων, θα τερματιστούν οι ατέλειωτες ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών .
«Οι συντάξεις θα βγαίνουν αμέσως και χωρίς προσωπικό τρέξιμο από τους δικαιούχους» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα θα είναι κατά 50% έτοιμο.
Επεκτείνεται το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπ��υργός, προχωρά στην επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μείνει χωρίς δουλειά αλλά έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Σύμφωνα με τον Σαμαρά, παρατείνεται για ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ και στα μέλη των οικογενειών τους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την συμπλήρωση 50 ενσήμων αντί 100 που ίσχυαν μέχρι τώρα. Επίσης, παρατείνεται για ένα έτος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια ανέργους που η κάλυψη τους έληγε στις 28/02/2014 καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους .
Σύνταξη στα 62 οι αγρότες
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης .
ΕΚΑΣ σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, για αναπηρία άνω του 80%
Τέλος, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ψηφίζεται σήμερα η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Για όσους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς την δική τους υπαιτιότητα, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των επιδομάτων μέχρι τις 30 Απριλίου.
«Αυτά που εξαγγέλλοντα�� είναι μόνο η αρχή. Ξέρω ότι η κοινωνία έχει πολλές πληγές, ξέρω ότι απαιτούνται παρεμβάσεις. Όχι παχιά λόγια και λαϊκισμούς., προχωράμε με σταθερά βήματα για το καλό της πατρίδας μας » είπε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και όχι η ανάπτυξη με δανεικά»
ΦΩΤΟ Eurokinissi