​Την σύσταση νέας ανεξάρτητης αρχής που θα αποτελείται από υπουργούς δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να τρέξουν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων δανείων θα είναι η λίστα των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας, με το μέσο κόστος για μια τ��τραμελή οικογένεια να είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ.Έτσι, οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεσή τους τις κατηγορίες των νοικοκυριών ανάλογα με το αν ένα νοικοκυριό είναι μονομελές, ζευγάρι, τριμελής οικογένεια κ.ο.κ. θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά, θα αφαιρεί τις δαπάνες από το εισόδημα και το ποσό που περισσεύει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Έτσι το δάνειο θα κρατιέται ζωντανό και δεν θα σκάει

Παράλληλα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει και την προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης, ενώ υπάρχει απόφαση και τους «συνεργαζόμενους» δανειολήπτες. Είναι εκείνοι που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες τους δόσεις και αν αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα θα ενημερώσουν τις τράπεζες. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει προκαταβολικά, σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κείμενο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του αι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί.