​Πρώτη δημοσίευση:12:15

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου. Παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης οι εισαγγελείς των υποθέσεων διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, Αντώνης Ελευθεράτος και Ιωάννης Σέβης.

«Πέρα και έξω από μικροκομματισμούς και σκοπιμότητες απαίτηση όλων των πολιτών» είναι σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα «η κάθαρση και η τιμωρία».

«Όποιοι έκλεψαν και διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να τιμωρηθούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου»

Ο κ.Τσίπρας επεσήμανε πως μετά την «χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής με τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ και τις μίζες από τα εξοπλιστικά παρατηρείται μια απώθηση και μια δυσπιστία των πολιτών στο δημόσιο βίο», για αυτό και η δικαιοσύνη όπως τόνισε θα πρέπει «αυτόνομη και ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της»

Μιλώντας για την καταστρατήγηση του Συντάγματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως παράδειγμα τις 24 πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν περάσει από την βουλή, «αριθμός-ρεκόρ», όπως είπε που «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί».

Τσίπρας: Τα τελευταία 3 χρόνια παραβιάζεται παρατεταμένα και διαρκώς το Σύνταγμα

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από την κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Σταύρο Κοντονή εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο θέμα της δικαιοσύνης, η οποία όπως είπε θα πρέπει απερίσπαστα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις να αφεθεί να επιτελεί το έργο της .

Ο κ.Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος έχει βαθειά πίστη ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους ��εσμούς

«Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια παρατεταμένη και διαρκής παραβίαση του συντάγματος σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων με την δικαιολογία των εκτάκτων συνθηκών τις οποίες βιώνει η χώρα, όμως αυτό συνιστά στο βαθμό που γίνεται κατ εντολή της τρόικας, παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, «η ορθή λειτουργία των οποίων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους στον βαθμό που αυτοί αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος».

Από την πλευρά του, ο κ.Ρίζος χαρακτήρισε "χρήσιμη και δημιουργική" την συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε τον ρόλο του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσης της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση δικαίου

Ο κ.Ρίζος επεσήμανε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει τις διαφορές των πολιτών με το κράτος οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣτΕ μίλησε και για την πίεση που δέχεται τόσο από μια εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην χώρα