​«Η Eurostat λέει ψέματα…. η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη στην ευρωζώνη». Αυτό υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg , εξαπολύοντας επίθεση στην Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για την οποία υποστηρίζει πως λέει ψέματα και πως «κρύβει» 12 εκατομμύρια ανέργους.

Μάλιστα σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg, οι άνεργοι στην Ευρωζώνη δεν είναι 19.000.000 αλλά φτάνουν τα 31.000.000!!!! Η διαφορά δ��λαδή με τα στοιχεία της Eurostat ανέρχεται στα 12,2 εκατ. ανέργους!!!!

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία λένε τη μισή αλήθεια και αποκρύπτουν έναν στρατό ανέργων.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη περιλαμβάνει μόνο όσους έψαξαν ενεργά για εργασία κατά τις 4 τελευταίες εβδομάδες και είναι διαθέσιμοι να εργαστούν μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg συστήνει τον δικό του δείκτη χαμηλής αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο, περιλαμβάνοντας όμως και εκείνους που αποκλείει η επίσημη μέτρηση.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφορά μεταξύ επίσημου ποσοστού ανεργίας και των στοιχείων του πρακτορείου είναι μεγαλύτερη στην Ιταλία.

Ακόμη και αυτοί που εργάζονται, όμως, δεν κερδίζουν τα προς το ζην. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, περίπου το 12% των εργαζομένων στην Ιταλία δεν μπορεί να ζήσει με μόνο εισόδημα τον μισθό, με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο στην Ελλάδα και την Ρουμανία.

Το Bloomberg κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό της οικογένειας στον ευρωπαϊκό Νότο που έχει αντισταθμίσει αυτό το πρόβλημα.

«Σε ορισμένες χώρες εάν δεν δουλεύεις δεν μπορείς να ζήσεις. Στην Ιταλία χάρη στα γονεϊκά δίκτυα οι νέοι που πληρώνονται με 400 ευρώ τον μήνα μπορούν να μείνουν σπίτι με τους γονείς τους και να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή» εξηγεί ο Τζιουζέπε Ραγούζα, καθηγητής οικονομικών στο Luiss University.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία μιλώντας στο Bloomberg για την μάστιγα της ανεργίας, τονίζει πως «το πρόβλημα είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικά πιο εκρηκτικό, πιο επικίνδυνο και που αποσταθεροποιητικό από το να έχεις μία ολόκληρη γενιά πολύ απογοητευμένων νέων ανθρώπων».